Monday, 15 October 2012

UJIAN KEANJALAN KULIT ANDA

Uji kaji keanjalan kuit.
Pada saat usia semakin meningkat, keanjalan kulit semakin berkurangan. Kulit menjadi keras dan berkerut, ini merupakan faktor penuaan dan kemerosotan fungsi kulit. Perubahan fizikal kulit menjadi semakin ketara menjelang usia 45 tahun.
Seperti yang anda sedia maklum kulit merupakan organ homeostasis ( pengekalan atau mekanisma kawal atur persekitaran dinamik dalaman (badan organisma) yang malar.). Kulit terdiri dari 2 lapisan iaitu lapisan epidermis ( luar ) & lapisan dermis ( dalam). Kulit berfungsi  sebagai  
  • Perlindungan
  • Mencegah dehidrasi ( gangguan dalam keseimbangan cairan dalam tubuh)
  • Rangsangan luar
  • Menyimpan lemak
  • Sintesis Vitamin D
  • Menghasilkan bau dan penyamaran
  • Kawalaturan suhu
Eksperimen ini menunjukkan pendekatan beberapa peringkat umur secara fungsional kulit yang terbentuk sebagai hasil kemerosotan  radikel bebas. Lakukan eksperimen ini dan perhatikan kedaan kulit kemudian bandingkan dengan usianya. Uji sama ada kulit berfungsi secara fungsional lebih muda atau lebih tua dibanding usia biologis.
Cuba cubit kulit di bawah lengan dan tahan selama 5 minit. Kemudian lepaskan dan hitung masa yang diperlukan untuk ianya rata kembali. Semakin cepat waktunya, semakin muda usia fungsional kulit.

 
Waktu (masa)
Usia Fungsional (tahun)
1-2
20-30
3-4
30-44
5-9
45-50
10-15
60
35-55
70
56 atau lebih
70 ke atas
 
Sekiranya ingin mencegah degenerasi(kemerosotan) dan inginkan keremajaan kulit , gunakanlah minyak kelapa dara untuk menggantikan krim & lotion. Uji kaji yang di buat terhadap seorang yang berusia 50 tahun mendapati kulitnya rata semula hanya dengan mengambil masa 1-2 saat selepas menggunakan minyak kelapa dara.

No comments:

Post a Comment